'Tarım toprakları betona teslim ediliyor'
Haber
26 Temmuz 2022 - Salı 14:26
 
'Tarım toprakları betona teslim ediliyor'
Seyhan Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen, tarımdaki büyük tehlikeye dikkat çekti ve önlem alınması gerektiğini vurguladı
Diğer Haberi
'Tarım toprakları betona teslim ediliyor'

Seyhan Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen, Türkiye’de tarım topraklarının hızla beton bloklara teslim edildiğini, çiftçi sayısının her geçen gün azaldığını vurguladı.

Dünyanın en verimli tarım topraklarına sahip başta Çukurova olmak üzere Türkiye’nin her bölgesindeki tarım topraklarından yine dünyanın en kaliteli ürünlerinin elde edilebileceğine dikkat çeken Girmen, yabancı ülkelerde tarım arazisi kiralanacağına başta Çukurovalı olmak üzere Türk üreticisine destek verilmesi çağrısında bulundu. Başkan Girmen, “Bizim verimli topraklarımız hızla elden çıkarılıyor. Çiftçi sayımız hızla azalıyor. Yüksek girdi maliyetleri çiftçimizi tarımdan, topraktan uzaklaştırıyor. Kırsal kesimde yaşayan köylümüz, üreticimiz topraklarında ürettiği üründen zarar ediyor. Bu nedenle kırsalda neredeyse üretim yapılamaz hale geldi. Tarım ve Orman Bakanlığı, yurtdışından medet umacağına yerli üreticiyi desteklemeli, tarım topraklarını korumalıdır” dedi.


“ADANA’DA DA TARIM ALANLARI AZALIYOR!”


Bir santimetre toprağın oluşması için 150 ila 350 yıl arasında bir zaman gerektiğini dile getiren Girmen, tarım yapmak için ise en az 60 santimetre toprak gerektiğini vurguladı. En uygun şartlar altında tarım toprağının 20 bin yılda oluştuğuna işaret eden Girmen, “Tüm bu gerçekleri göz önüne alarak hareket etmek zorundayız ancak ne yazık ki tarım alanları son 10 yılda yüzde 5, son 20 yılda ise yüzde 12 azaldı. 2001 yılında 26 milyon 350 bin hektar tarım alanına sahip Türkiye’nin tarım toprakları 2010 yılında 24 milyon 395 bine, 2020 yılında ise 23 milyon 136 bin hektara geriledi. Tarım alanları Adana’da son 10 yılda yüzde 12,4 azaldı” diye konuştu.


“GIDA GÜVENLİĞİ TEHDİT ALTINDA!”


Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) verilerinin çiftçi sayısının son yıllarda giderek düştüğünü ortaya koyduğunu vurgulayan Başkan Girmen, 2008’de 1 milyon 127 bin olan çiftçi sayısının 2011 yılında 1 milyon 122 bine düştüğünü, 2021 yılı sonu itibariyle ise çiftçi sayısının ne yazık ki 512 bine kadar gerilediğini söyledi. Son 10 yılda çiftçi sayısının yaklaşık yüzde 55 azaldığının verilerle sabitleştiğini dile getiren Girmen, önü alınamayan enflasyonun tarımdaki girdi maliyetlerini yüzde 500’ler seviyesine çıkardığını, tarımın vazgeçilmezi gübre ve ilaç fiyatlarına yetişmenin mümkün olmadığını ifade etti. Artan Türkiye nüfusunun yanı sıra dünyadaki iklim krizinin gıdaya olan ihtiyacı daha çok artırdığını aktaran Girmen, “Covid-19 salgını, dünyadaki çeşitli savaşlar, iklim değişikliği gibi başlıca nedenler tarım ve gıdanın önemini açıkça ortaya koymuşken Türkiye’de tarım topraklarının betona teslim edilmesi, çiftçi sayısının her geçen gün azalması gıda güvenliğini tehdit ediyor. Vatandaşlarımız gıdaya erişimde zorlanıyor” dedi.

“SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIM POLİTİKASI GELİŞTİRİLMELİDİR”


Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yabancı ülkelere kaynak aktaracağına Türkiye’deki çiftçinin daha fazla yoksullaşmasına göz yummaması gerektiğini, çiftçi borçlarının ertelenmesi ve faizlerinin silinmesinin yanı sıra özellikle genç nüfusun kırsalı terk etmesinin önüne geçmesi gerektiğinin altını çizen Girmen, “Hizmet ve inşaat sektörünün tarım arazilerini yok etmesi engellenmelidir. Bakanlık, tarımın stratejik önemini göz önüne alarak sürdürülebilir bir tarım ve ürün politikası geliştirmelidir. Çukurovalı çiftçi, Türk çiftçisi dünyayı iyi okuyor, tarım teknolojilerini yakından takip ediyor. Bilinçli tarım yapan yerli üreticimizin desteklenmesi üretim ekonomisine geçişi ve vatandaşlarımızın gıdaya erişimini kolaylaştıracak, Türkiye ekonomisi de ivme kazanacaktır” diye konuştu.

Kaynak: Editör:
Etiketler: 'Tarım, toprakları, betona, teslim, ediliyor',
Haber Videosu

Web Tv'de Görüntüle

Bu videoyu yorumlamak ve paylaşmak için ayrıca tıklayın.

Yorumlar
Haber Yazılımı