“Kurbanlık fiyatlarımız 23 bin TL’den başlıyor”
Haber
28 Nisan 2025 - Pazartesi 14:29
 
“Kurbanlık fiyatlarımız 23 bin TL’den başlıyor”
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Kurban Bayramı öncesi kurbanlık fiyatları bölgelere göre değişiyor.
Siyaset Haberi
 “Kurbanlık fiyatlarımız 23 bin TL’den başlıyor”

 

CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Kurban Bayramı öncesinde bölgedeki hayvancılık işletmelerini ziyaret ederek kurban için ayrılan koyunların fiyatlarını yerinde inceledi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, daha önceki dönemlerde kurbanlıkların bayram öncesinden seçildiğini, bayrama birkaç gün kalıncaya kadar da herkesin kurbanını aldığını, ancak şu anda kurbanın öncesi koyun almaya gelen kişi sayısının geçmişe göre azaldığını belirtti.

Emeklinin 14 bin lira ile asgari ücretlinin ise 22 bin lira ile küçükbaş hayvan alamayacağını belirten Besici, "Geçen seneye oranla bu sene alım gücü biraz daha zayıf. Burada emekli maaşına kurbanlık yok. 14.000 liraya, 15.000 liraya kurbanlık küçükbaşımız yok. En düşük fiyat 23.000 TL ile 27.000 TL bandında. Yani her vatandaşın alma olanağı kısıtlı. Geçen sene asgari ücrete bir kurbanlık neredeyse veriyorduk ama bu sene veremiyoruz." dedi.

2020 İLE 2024 KARŞILAŞTIRMASI

Ömer Fethi Gürer, "2020 yılında Diyanet İşleri Başkanlığı'nın açıkladığı kurban vekalet ücreti 800 liraydı. Bayram ikramiyesi 1.000 liraydı. O bayramın ikramiyesiyle emekli gidip bir tane kurban alabiliyordu. Bugün bayram ikramiyesi 4.000 TL. 4.000 liraya da emekli bu kurbanın neyini alabilir?" dedi.

Besici Hanifi Güçlü’de "4.000 TL'ye ne kaldı ki Sayın Vekilim?” diye yanıtladı.

HAYVANCILIĞIN EN ÖNEMLİ SORUNU YEM FİYATLARINDAKİ ARTIŞ

Hayvancılık Sektörün en önemli sorununun yem giderlerindeki artış olduğunu vurgulayan Ömer Fethi Gürer, "Hayvancılığın en zor yönlerinden biri yem giderlerinin artışı. Ahır giderleri, mazot, elektrik, arpa, bunun yanında saman ve benzer giderlerle hayvancılık giderek zorlaşıyor." diye konuştu.

40 YILLIK AİLE GELENEĞİ ZOR ŞARTLARDA DEVAM EDİYOR

Dededen toruna hayvancılığa devam eden, kurbanlık koyun ve dana besleyerek pazara sunan Güçlü, ailesinin 40 yıldır sürdürdüğü hayvancılık geleneğinin artık daha zorlaştığını aile fertleri ifade etti. Dedesinin adını taşıyan Hanifi Güçlü, "Biz toplamda 40 yıldır hayvancılık yapıyoruz. Dedemden beridir. Ama bu yıllarda, son 2 yıldır hele hele daha da zorlaşarak geliyor. Sermaye yetmiyor. Artan sermayeye göre yem maliyetleri artıyor, elektrik maliyetleri artıyor, işçilik giderleri artıyor. Geçen sene bir hayvanın alışı 13.000-15.000 liraydı, bu sene 17.000-18.000 TL."

HAYVANCILIK ZORLAŞTI

Büyükbaş hayvancılıkla ilgili yaşanan sorunları anlatan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, "Büyükbaş hayvancılıkta bir de 10-15 hayvan olan ahırlar hemen hemen hepsi boşalmış durumda. Büyükbaş hayvancılık artık belli sayıda, 100'ün üzerinde olan yerde var. Süt inekçiliği yapanlar da sütten para kazanamadığını söylüyorlar. Çünkü 17 lira 15 kuruşta Ulusal Süt Konseyi sütün fiyatını belirlemiş ama aracılar 13-14 liraya alıyor. Orada da bir sorun var. Küçükbaş hayvancılığın geliştirilmesi tavsiye ediliyor. 54 milyon Türkiye'de küçükbaş hayvan olmasına rağmen son dönemlerde küçükbaş hayvan fiyatlarında da, kesim fiyatlarında da artış var. Böyle olunca asgari ücretli, emekli, sabit gelirli, dar gelirli kurbanda da et görmesi biraz zor olacak." dedi.

GEÇEN YIL 450 LİRA OLAN YEM ŞU AN 750 LİRA

Desteklerin doğru verilmediğinden ve yem masraflarındaki artışa dikkat çeken besici Hanifi Güçlü, "Şu an hayvancılık için bizim aldığımız herhangi bir destek yok. Verilen destekler de zaten doğru değil. Yani geliştirilmiş meracılıkta eğer üretime geçilmezse, hayvancılık maliyetleri her geçen gün zaten artar. Yani esas olan yem gideri... Bugün geçen sene 450 lira olan bir çuval yem, bugün 750 lira. Yani otomatikman maliyet zaten iki katına kendi kendine geliyor. Hem meracılıktan zararımız var, hem de aldığımız ürünün fiyatı iki katına çıktığı için et fiyatının artması gayet normal. Kurban fiyatının artması da normal." diye konuştu.

GENÇLERE TAVSİYE EDER MİSİNİZ?

Gürer'in "Gençlere bu işi tavsiye eder misiniz?" sorusuna Güçlü'nün verdiği yanıt oldukça netti:
"Yap da diyemeyiz, yapınca sana şu kadar kar olur da diyemeyiz. İleriyi vadetmiyor. İleriyi vadetmiş olsa tabii ki herkese tavsiye ederiz, beraber yapmak için gayret veririz."

ÇİFTÇİLİK YAPMADAN HAYVANCILIK YAPMAK ÇOK ZOR

Ömer Fethi Gürer, "Genelde hayvancılık yapan mutlaka çiftçilik yapmak zorunda. Çünkü kendi yemini kendin üretmeyenin bu işi sürdürebildiği yok deniyor." dedi.

Besici Hanifi Güçlü, "Artan elektrik maliyetleri, mazot maliyetleri, gübre maliyetleri o avantajı da elimizden aldı. Yani o tespit doğru ama maliyetler tekrar bir daha arttı. Bugün mazotun litresi olmuş 45-50 lira." diye konuştu.

KURBANLIK SATIŞI HER YIL DÜŞÜYOR

Hanifi Güçlü, vatandaşların artık hisseli olarak kurbanlık aldığını belirtti:

"Büyükbaşta 4 ile 7 ortaklı hisseler halinde satıyoruz. 3 sene önce daha fazla kurbanlık satıyorduk. Her geçen yıl azalarak geliyor. Bu yıl biraz daha zorlaştı."

ÖRNEK BİR KURBANLIĞIN MALİYET ANALİZİ

Besici Hanifi Güçlü, "O kurbanlığımızın fiyatı 25.000 TL. Bunun canlı ağırlığı 65 kilo. Bunlar 15 gün öncesine kadar yayılımdaydı. Biz besiye alalı 15 gün oldu. Son 45 günde besi yapıp satacağız." 

Kaynak: Editör:
Etiketler: , “Kurbanlık, fiyatlarımız, 23, bin, TL’den, başlıyor”,
Yorumlar
aohbet islami chat omegla türk sohbet cinsel sohbet dini chat
Haber Yazılımı